Dorothée en Land van Ons

 

Belangstelling voor flora en fauna en een grote verwondering over en bewondering voor alles wat daarmee samenhangt, zijn mij met de paplepel ingegoten. Mijn eigen tuin is een paradijs waarin een grote verscheidenheid aan gecultiveerde en wilde planten, vogels, vlinders en bijen zich kunnen uitleven. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik me er ook wel eens wanhopig over voel: zó veel werk, zó veel wat niet lukt, met name bij het telen van groenten.

In februari 2020 las ik over Land van Ons, kort na de oprichting van deze burgercoöperatie. Land van Ons stelt zicht tot doel percelen landbouw- en weidegrond in Nederland aan te kopen, waarop vervolgens natuurinclusief, biologisch en met oog voor grote biodiversiteit geboerd gaat worden. Meteen enthousiast geworden meldde ik mij als lid en kocht wat vierkante metertjes grond – ik ben inmiddels de trotse ‘bezitster’ van 185 vierkante meter! Ook gaf ik aan dat ik graag vrijwilligerswerk zou willen doen. Met de aankoop van een groot perceel op de Onneresch (gelegen tussen Haren en Onnen, in de provincie Groningen) is die wens waarheid geworden. Ik ben lid van het perceelteam voor de Onneresch, verzorg de communicatie en organiseer en schrijf voor Land van Ons.

Nu, in 2024, zijn we drie jaar bezig op de es, een idyllisch stuk landschap dat open en toch ook besloten is, met kleine hoogteverschillen, solitaire bomen en met houtwallen en een bosgebied (Appelbergen) als begrenzingen. Tientallen jaren was het een groot weide- en hooiland, inmiddels zijn er ook akkers, bloemrijke akkerranden en een grote plas op het laaggelegen deel, Het Veentje.

Onze boer verbouwt onder andere de oude, en lange tijd vergeten gewassen boekweit en huttentut. Die bloeien (biodiversiteit!), doen het ook op arme grond goed, zijn behoorlijk droogtebestendig en leveren hoogwaardig, eiwitrijk zaad dat als graan gebruikt kan worden (boekweit) en een goede olie (huttentut), die zowel geconsumeerd als (cosmetisch) gesmeerd kan worden.

De koeien van het biodynamische melkveebedrijf grazen op die stukken van de es die weidegrond blijven, in transitie naar kruidenrijk grasland. Ik kan iedereen die biodiversiteit, een gezonde bodem en een andere manier van landbouw belangrijk vindt, aanraden om mee te doen en lid te worden van Land van Ons!

www.landvanons.nl

Foto’s o.a. Ingrid Schenk.

 

© Dorothée Wortelboer 2024

Privacybeleid